Bułki jogurtowe

Dla mnie bułki numer jeden w śród drożdżowych... delikatne, puszyste, a przede wszystkim bardzo długo zachowują świeżość. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - serami, wędlinami, jajkami, warzywami, dżemami ....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 10 sztuk.

Formę o wymiarach 20x27 cm należy dokładnie natłuścić olejem i oprószyć mąka pszenną/tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 460 g mąki pszennej typu 550
  • 1 całe, surowe jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Następnie dodajemy sól, miód, olej, jogurt naturalny, wbijamy jajo i przesiewamy mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej (lub ręki) wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto z wierzchu oprószamy lekko mąką i przykrywamy je czystą, sucha ścierką. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu by wyrosło. Gdy ciasto nam podwoi swą objętość, wykładamy je na oprószoną mąką stolnice, chwilę zarabiamy (wyrabiamy), a następnie dzielimy na 12 jednakowych części. Każdą część formujemy w wałek o długości 10 cm. Wałeczki układamy w formie prostokątnej zachowując między nimi odstęp, oprószamy z wierzchu mąką i ponownie przykrywamy suchą ścierką- zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe bułki pozostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu by nam podrosły.

Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone bułeczki powinny mieć jasnozłoty kolor, a po wbiciu w nie drewnianej wykałaczki powinna być ona sucha.

Bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy je choć trochę do przestygnięci a (nie jemy gorących bo zrobi się zakalec).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/06/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon