Bułeczki z rabarbarem

Sezon na rabarbar już w pełni. Ostatnio gdy byłam u rodziców, na ich działce kwitł, rósł jak szalony i ograbiłam ich z niego. A teraz się nim zajadamy wraz z ciastem drożdżowym :-).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 10 sztuk.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej typ 500
  • 75 g sklarowanego masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru kryształu
  • 1 surowe jajko

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Całe jajko wbijamy do miski, dodajemy do niego resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.


Składniki na nadzienie:
  • 450 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 40 g sypkiej galaretki o smaku truskawkowym

Rabarbar myjemy,oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem, sypką galaretką i gotujemy na małym ogniu przez ok.25 minut od czasu do czasu mieszając.Rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć konsystencję gęstej konfitury.Jeśli konfitura będzie zbyt kwaskowa możemy dodać więcej cukru. Gotową konfiturę odstawiamy do wystudzenia.


Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 6 łyżek cukru kryształu

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy w wałek który dzielimy na 10 równych części. Każdą część formujemy na kształt placuszka na środek którego kładziemy obfitą łyżkę nadzienia rabarbarowego, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Uformowane drożdżówki układamy na wcześnie przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy lekko podrosną, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy je do nagrzanego piekarnika.

Surowe bułeczki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu drożdżówki pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon