Biszkoptowe ciasteczka serowo-jagodowe

Pyszny, delikatny, ucierany biszkopt przełożony masą powstałą na bazie jagód / borówek leśnych, białego sera i kremówki. Dodatkowo oprószone kawałkami musli ... i dodatek do drugiego śniadania gotowy.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 4-5 blach do pieczenia.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy okręgi.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na masę serowo-jagodową:
  • 500 g białego sera półtłustego
  • 250 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 600 g jagód / borówek leśnych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

Biały ser przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy na puch. Do ubitej kremówki stopniowo dodajemy biały ser na przemian z jagodami. Do powstałej masy, na sam koniec wlewamy żelatynę spożywczą i dokładnie łączymy składniki.

Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego (bez końcówki).


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier puder i dodajemy kwaśna śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 250 g bakaliowego musli

Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych ciastek lukrujemy z wierzchu i posypujemy bakaliowymi musli.

Na pozostałe biszkopciki wyciskamy masę serowo-jagodową i przykrywamy go biszkoptem ozdobionym musli.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon