Biszkopt z musem truskawkowym i śmietanką

Proste a zarazem bardzo pyszne i efektowne ciasto z truskawkami. Polecam na niedzielny deser przy kawie siedząc w ogrodzie przy pięknej pogodzie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 x 3 surowe jaja (wielkość L)
  • 2 x 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 x 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 x 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanych powyżej składników pieczemy jeszcze jeden biszkopt.


Składniki na mus truskawkowy:
  • 2 x 600 g truskawek
  • 2 x 150 ml wrzącej wody
  • 2 x 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku truskawkowym (40 g)

W dwóch osobnych szklankach rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Pierwszą partię truskawek myjemy, osuszamy, wycinamy im końcówki i przekładamy do miski. za pomocą blendera miksujemy je na papkę. Do powstałego koktajlu dodajemy rozpuszczoną, lekko stężałą galaretkę i dokładnie łączymy składniki.

Tak samo postępujemy z drugą częścią truskawek (600 g truskawek).


Składniki na krem:
  • 600 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka maskarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego kremu dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.


Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Truskawki myjemy i osączamy z wody.


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopty wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód wkładamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy równomiernie mus truskawkowy i na 30 minut wkładamy blaszkę do lodówki. Następnie po upływie podanego czasu wykładamy blachę z lodówki i na wierzch musu truskawkowego równomiernie rozkładamy krem śmietanowy i ponownie na 30 minut wkładamy blachę do lodówki. Po kolejnych 30 minutach wykładamy ciasto z lodówki i wykładamy na krem śmietanowy drugą warstwę musu truskawkowego. Ciasto ponownie wędruje do lodówki na 10 minut. Po czasie wykładamy ciasto i mus truskawkowy przykrywamy biszkoptem, który posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto na 2-3 godziny wędruje do lodówki (u mnie na całą noc).

Tuż przed podanie wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem a kawałki zdobimy truskawkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon