Biszkopt, czekoladowy mus i galaretka

Bardzo prosty w przygotowaniu różowy biszkopt z dodatkiem kisielu wiśniowego, czekoladowa pianka i soczyście pomarańczowa galaretka. Szybko, prosto i smacznie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego (1x40 g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, sypki kisiel oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie, na przemian dodajemy żółtka, wodę i olej - miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą konsystencję, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, które bardzo delikatnie łączymy.

Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na piankę czekoladową:
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 500 g czekolady do smarowania kanapek
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy czekoladę wraz z letnią żelatyną i dokładnie łączymy składniki ze sobą.


Dodatkowo:
  • 3 opakowania sypkiej galaretki o smaku pomarańczy
  • 1,2 l wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, które pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Na upieczony,przestudzony, różowy biszkopt równomiernie rozkładamy piankę czekoladową. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wykładamy je z lodówki i na piankę czekoladową wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/10/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon