Biszkopciki wyciskane z dżemem

Znów powracam do mych wiekowych, pokoleniowych ksiąg z wypiekami i znajduję tam nie banalne, pyszne przepisy... tym razem postanowiłam "powalczyć" i wykonać lekkie, puszyste, delikatne biszkopciki które przełożyłam domowym dżemem, który również sama zrobiłam :-). Oczywiście lekko udekorowałam je polewą czekoladową i migdałem. Idealne do herbaty, kawy czy szklanki mleka. Popołudnie już mamy z rodzinką zaplanowane :-) a później obowiązkowo rowery.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na biszkopciki:
  • 10 jajek (wielkość L)
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 78 g cukru kryształu
  • 200 g cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek.

Mąkę przesiewamy by ją napowietrzyć.

Białka ubijamy na sztywno (bez dodatku soli).

W osobnej misce - do żółtek dodajemy cukier kryształ i ucieramy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści a masa stanie się lśniąca, puszysta i jasnozłota. Bo masy delikatnie, szpatułką należy wmieszać ubite na sztywno białka i następnie dodajemy stopniowo przesiana mąkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

Blachy wyłożone papierem do pieczenia posypujemy cukrem pudrem.

Gotową, surową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy bezpośrednio na podsypaną cukrem pudrem blachę (krążki o tej samej wielkości, u mnie 5 cm krążki).

Surowe biszkopciki pieczemy w gorącym piekarniku (w temperaturze 150 stopni Celsjusza) przez 25-30 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu biszkopciki pozostawiamy w piekarniku by przestygły).


Dodatkowo:
  • wielki słoik z ulubionym, domowym dżemem
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 250 g migdałów

Migdały zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy je na 5 minut a następnie ściągamy z nich skórkę.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

Do rondelka wlewamy śmietanę, którą doprowadzamy do zagotowania. Następnie ściągamy ją z palnika i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 2.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopciki wykładamy z piekarnika i przekładamy domowym dżemem. Wierzch sklejonych ciasteczek zdobimy ślaczkiem czekoladowym i migdałem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon