Batoniki musli z popikiem

Z owego przepisu wychodzą pyszne batoniki, idealne na drugie śniadanie do szkoły czy też pracy. Baza do nich będzie również stanowić świetne musli do jogurtu naturalnego. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę prostokątną oraz blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki:
  • 1 szklanka popiku
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka preparowanego ryżu
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 owoców Goji
  • 1 szklanka orzechów w tym migdałów orzechów laskowych, włoskich, pestek dyni i ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150 g miodu
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 400 g masy kajmakowej

Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Ciemną czekoladę siekamy drobno, przekładamy ją do miseczki np. metalowej, którą umieszczamy we wrzącej wody-rozpuszczamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Wykonanie:

Do garnka przekładamy masło orzechowe, miód i olej kokosowy i umieszczamy go na średnim ogniu, podgrzewamy aż składniki się połączą.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki- popik, płatki owsiane, ryż preparowany, bakalie, cynamon. Do wymieszanych składników przelewamy z rondelka rozpuszczony miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Powstałą masę (bez ładu i składu) przekładamy na blachę do pieczenia (tą z piekarnika) i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu masę wykładamy z piekarnika i studzimy.

Przestudzone musli przekładamy do miski, dodajemy masę kajmakową i łączymy składniki. Powstałą masę przekładamy do prostokątnej formy rozkładając równomiernie. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową.

Tak przygotowane składniki umieszczamy w lodówce na 3 godziny (ja pozostawiłam na całą noc).

Zastygnięta masę tniemy na prostokąty o wymiarach 15 cm x 4,5 cm.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon