Baran w bezie

Tym razem do święcenia upiekłam barana którego postanowiłam ozdobić bezą włoską. Efekt - sami oceńcie... przyznam, że mi bardzo przypadł do gustu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 1 sztukę.

Żeliwną formę na barany należy grubo natłuścić margaryną i oprószyć dokładnie mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piaskowe:
  • 100 g mąki pszennej / tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g białej czekolady
  • 75 g masła
  • 75 g cukru z dodatkiem ziaren wanilii
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Składniki na bezę włoską:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 surowe białko

Surowe białko przelewamy do miski i dodajemy do niego 1 szklanką cukru pudru - miksujemy. Następnie miksując, dodajemy tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przekładamy do worka cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką.


Wykonanie:

Białą czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do niewielkiej metalowej miski którą umieszczamy we wrzącej wodzie. Mieszając czekoladę łyżeczką roztapiamy ją.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Do miski przekładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier z wanilią i ucieramy składniki na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo po jednym jajku - rozcieramy. Dalej ubijając, dodajemy rozpuszczoną, biała czekoladę, mleko i przesiane mąki. Składniki dokładnie rozcieramy ze sobą.

Wcześniej przygotowaną formę na baranka napełniamy surowym ciastem i pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczonego baranka pozostawiamy w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy dekorujemy go bezą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon