Babka tulipan

Wydawać by się mogło, że babka ta jest trudna do zrobienia - nic bardziej mylnego! Nie dość, że jej wykonanie jest bardzo proste, to bardzo przypomina kielich znanego nam kwiatu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na blachę prostokątną o wymiarach 37cm x 9 cm.

Formę o podanych wymiarach smarujemy obficie margaryną, w szczególności wszystkie jej rogi i oprószamy mąką pszenną/ tortową.


Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego / truskawkowego/ malinowego
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • parę sztuk śliwek lub też wiśni z kompotu (ewentualnie świeżych)

Wykonanie:

Do miski za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Należy zwrócić uwagę na to by nie przebić białek. Po uzyskaniu właściwej konsystencji dodajemy stopniowo (najlepiej po płaskiej łyżce) cukier puder. Nie przestajemy dalej ubijać piany. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i do powstałej masy powoli wlewamy olej a następnie przesiana mąkę i proszek. Wszystko łączymy ze sobą. Teraz powstałą masę dzielimy na 4 części : *I. do pierwszej miski dodajemy 3 żółtka oraz 2 łyżki mąki pszennej/ tortowej i wszystko miksujemy aż połączą się składniki *II. do drugiej miski dodajemy 2 żółtka oraz gorzkie kakao i miksujemy wszystko w celu połączenia się składników *III. do trzeciej miski dodajemy 2 żółtka oraz kisiel i również miksujemy do uzyskania jednolitej masy *IV. do czwartej miski dodajemy suchy mak i łączymy składniki.

Włączamy piekarnik do nagrzania się - funkcja termoobieg.

Do formy wlewamy masy - I, II. III. IV. Następnie przez środek układamy śliwki / wiśnie lekko wciskając je w ciasto.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut - do uzyskania złotego koloru ( do tzw. suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem za pomocą sitka posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon