Babka starowiedeńska drożdżowa z nadzieniem

Na ten przepis natknęłam się w książce kucharskiej z 1950 roku.... w nadzieniach można przebierać od makowego, serowe, orzechowe, czekoladowe.... każdy coś dla siebie znajdzie. Ja wybrałam nadzienie makowe, orzechowe i serowe, przy czym do serowego dodałam odrobinę wiórek kokosowych i skórki kandyzowanej. Najlepsze w tej babce jest to, że jest bardzo świeża nawet dwa dni później. Idealna na śniadanie z kawą, herbatą czy mlekiem.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na formę o górnej średnicy 22 cm.

Formę na babkę dokładnie, każde jej zagłębienie czy nierówność smarujemy margaryną (margaryny do smarowania nie roztapiamy).

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej typu 450
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka (nie gorącego)
  • 100 g roztopionego masła
  • 110 g cukru kryształu
  • 3 surowe żółtka

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.


Składniki na nadzienie makowe:
  • 100 g mielonego maku
  • 3 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki zmielonych na pył sucharów
  • 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 100 ml gorącego mleka

Do miski przekładamy zmielony mak, suchary, cukier oraz cynamon. Suche składniki zalewamy rumem wraz z gorącym mlekiem. Składniki dokładnie łączymy. Masę makową odstawiamy na 30 minut by się "przegryzła" i napęczniała.


Składniki na masę orzechową:
  • 100 g zmielonych na pył orzechów włoskich
  • 3 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki zmielonych na pył sucharów
  • 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 100 ml gorącego mleka

Do miski przekładamy zmielone orzechy, suchary, cukier oraz cynamon. Suche składniki zalewamy rumem wraz z gorącym mlekiem. Składniki dokładnie łączymy. Masę orzechową odstawiamy na 30 minut by się "przegryzła" i napęczniała.


Składniki na masę serową:
  • 125g białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 3-4 łyżka cukru pudru (w zależności od kwaśności sera)
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżki kolorowej skórki cytrynowej
  • 2 płaskie łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

W kamionkowej miseczce ucieramy biały ser z cukrem pudrem i surowym żółtkiem. Do utartego sera dodajemy sok i skórkę z cytryny, wiórki kokosowe oraz kolorową skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie łączymy i odkładamy na 30 minut by się "przegryzły" składniki.


Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy z miski i przez chwilę zarabiamy na stolnicy. Następnie wałkujemy je na płat o grubości 4-5 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi (mi wyszło 30 sztuk). Na pierwsze 10 okręgów (na ich połowę) nakładamy makowe nadzienie i sklejamy jak pierogi - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na kolejne 10 okręgów nakładamy nadzienie serowe, sklejamy. Pozostałe 10 okręgów faszerujemy farszem orzechowym, sklejamy.

Do natłuszczonej dobrze formy nakładamy (według uznania) surowe pierogi z farszem orzechowym, następnie serowym a na sam koniec makowy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Gdy już wyłożymy formę ciastem, przykrywamy je czystą, suchą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośniętą, surową babę pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja góra-dół, na przed ostatnim poziomie w piekarniku układamy blachę z babą). Po upieczeniu babkę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do jej całkowitego przestudzenia. Zimną babę wykładamy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/04/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon