Babka staroświecka z nadzieniem

Ciasto drożdżowe może być podane w ciekawy sposób. Proponuje je połączyć z marcepanem, gorzką czekoladą, masą serową i rodzynkami.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę o standardowym rozmiarze.

Formę do pieczenia należy natłuścić np. margaryną i dokładnie oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem piekarnik lekko nagrzewamy.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki tortowej
  • 70 g masła
  • 70 g smalcu
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 70 cukru pudru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki letniego mleka

Do niewielkiego kubeczka wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich 20 g cukru pudru - łączymy składniki.

Do makutry przekładamy margarynę i smalec. Tłuszcz ucieramy z 15 minut. Następnie dodajemy żółtka oraz z 50 g cukru pudru. Ucieramy. Do utartej masy powoli wlewamy rozrobione drożdże. Dosypujemy mąkę. Ucieramy do momentu połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie ucieramy.


Masa serowa:
  • 250 g białego sera (swojskiego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 budyń waniliowy sypki
  • 50 g masła

Ser mielimy dwukrotnie.

Zmielony ser przekładamy do makutry i ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej masy dodajemy żółtko, budyń i masło. Dokładnie rozcieramy składniki aż się połaczą na jednolitą, gładką masę.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki posypki czekoladowej
  • 4 łyżki rodzynek
  • 150 g masy marcepanowej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Czekoladę łamiemy na 14 kawałeczków.

Masę marcepanową należy rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm , który dzielimy na 14 równych części. Na każdej części umieszczamy kawałek czekolady i dobrze sklejamy masą marcepanową.


Lukier z białek:
  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego

Do niewielkiej kamionkowej miski wlewamy białka. do białek dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki, składniki ucieramy tak długo aż powstanie nam lukier gęsty jak kwaśna śmietana.


Wykonanie:

Na stolnicy rozkładamy płat papieru do pieczenia, który podsypujemy mąką i przekładamy na nie ciasto. Ciasto formujemy na prostokąt o grubości 4-5 mm (formujemy go ręką bo ciasto nie jest zwarte). Ciasto dzielimy na pół. Na każdy mniejszy prostokąt rozkładamy masę serową , posypujemy ją rodzynkami na których układamy czekoladę zawiniętą w masę marcepanową. Mniejsze boki prostokąta zginamy do środka a następnie zwijamy ciasto w rulon (zdjęcie poniżej). Rulon przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. ( Powstaną nam dwa rulony więc nakładamy jeden na drugi).

Ciasto w formie zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu aby nam podrosło.

Surową babkę pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut (zwykłą funkcja piekarnika - piekarnik elektryczny). Na najniższej półce piekarnika.

Ja w celu upieczenia babki użyłam kamionkowej formy więc babkę piekłam w 110 stopniach przez 60 minut.

Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie do całkowitego jej przestygnięcia.

Zimną babkę wyciągamy z formy , polewamy lukrem i zdobimy posypką czekoladową. Podajemy.


Dokładny przepis na domowy marcepan:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/masa-marcepanowa--2))

Smacznego


Data publikacji: 26/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon