Babka rodzynkowa

Pyszna, ucierana, prosta w wykonaniu ale jak że smaczna i pięknie się prezentująca babka rodzynkowa - u mnie na pewno zagości na Wielkanocnym stole.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na standardową blaszkę do pieczenia babki.

Blaszkę należy porządnie natłuścić np. margaryną i lekko posypać świeżą bułka tartą.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rodzynków
  • 16 g cukru waniliowego

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Dodatkowo:
  • 50 g owoców kandyzowanych

Wykonanie:

Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Białka oddzielamy od żółtek.

Masło wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przekładamy do makutry (donicy) i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy po jednym żółtku - ucieramy. Następnie dodajemy letnie mleko - składniki ucieramy około 30 minut (mikserem z 15 minut). Do utartej masy dodajemy stopniowo mąki i dokładnie rozcieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do utartej masyw makutrze dodajemy ubite białka oraz rodzynki i delikatnie ucieramy aż składniki się połączą.

Surową babkę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarni elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babkę pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia. Dopiero całkiem zimną babkę wyciągamy z formy inaczej nam może pęknąć.

Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijamy do niej patyczek do szaszłyka i jak po wyciągnięciu jest suchy to jest to dla nas znak , że babka jest już upieczona.

Przed podaniem zimna babkę polewamy lukrem i zdobimy owocami kandyzowanymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon