Babka piaskowa o trzech smakach

Nie ma Wielkanocy bez babki piaskowej. Proponuje trochę taka babkę piaskową urozmaicić i nadać jej nowy wymiar smakowy jak i wizualny. Trzy smaki to nic innego jak kokos, mak i czekolada (kakao). Nie dość , że pyszna to i elegancka.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na standardową blaszkę do pieczenia babki.

Blaszkę należy porządnie natłuścić np. margaryną i lekko posypać świeżą bułka tartą.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 6 jajek
  • 250 g szklanka cukru pudru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki tortowej
  • 250 ml (1 szklanka) letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę tortową, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Masło / margarynę wkładamy do makutry (donicy) i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy po jednym żółtku - ucieramy. Następnie dodajemy 150 g cukru pudru. i cukier waniliowy. Składniki ucieramy około 30 minut (mikserem z 20 minut). Do utartej masy dodajemy stopniowo mąki i mleko (po 3 łyżki mąki i tyle samo mleka). Dokładnie ucieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru. łączymy składniki.

Do utartej masy (z tłuszczu, żółtek, cukru, mleka i mąk) w makutrze dodajemy ubite białka i delikatnie ucieramy aż składniki się połączą.

Surowe ciasto dzielimy na trzy części:

  • do I części dodajemy kakao i delikatnie je łączymy z masą
  • do II części dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy składniki
  • do III części dodajemy suchy mak i delikatnie łączymy składniki

Do wcześniej przygotowanej formy przelewamy masę czekoladową a następnie makową i kokosową.

Surową babkę pieczemy w 150 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny) przez 50-60 minut. Babkę pieczemy na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu babkę pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia. Dopiero całkiem zimną babkę wyciągamy z formy inaczej nam może pęknąć.

Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijamy do niej patyczek do szaszłyka i jak po wyciągnięciu jest suchy to jest to dla nas znak , że babka jest już upieczona.

Przed podaniem zimna babkę posypujemy cukrem pudrem.

(Moja babka wyrosła dość niesymetryczni dlatego też troszkę ją " przycięłam" ).

Smacznego


Data publikacji: 20/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon