Babka kokosowa

Prosta ale jakże pyszna i dzięki wyobraźni bardzo efektownie ozdobiona babka białkowa z kokosem. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 27x 10 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na białkowiec kokosowy:
  • 1,5 szklanki surowych białek
  • 3,75 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1, 5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 150 ml mleka
  • 225 g roztopionej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto z białek po równo do trzech foremek o wymiarach 27x10 cm i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • wiśnie kandyzowane
  • 4 łyżki suszonych owoców goy
  • kandyzowany, zielony ananas w listkach
  • kandyzowany, pomarańczowy ananas

Zielony, kandyzowany ananas w listkach tniemy na podłużne supełki i lekko zwijamy w spiralkę.

Pomarańczowy, ananas kandyzowany kroimy w malutką kostkę.


Wykonanie:

Upieczoną, przestudzona babkę kokosową wyciągamy z formy, polewamy ją obficie gęstym lukrem z białek i pozostawiamy na kratce by lukier w niewielkim stopniu zastygł. Następnie grzbiet babki posypujemy suszonymi owocami goy, zdobimy wiśniami kandyzowanymi, pomarańczowym i zielonym ananasem. Ozdobioną babkę pozostaiwmy na 30-60 minut by nasz lukier dobrze zastygł.

Podajemy.

Smacznego

Wielkanocne Wypieki


Data publikacji: 26/03/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon