Babka kakaowo - cytrynowa

Proponuję upiec babkę kakaowo - cytrynową którą w brew pozorom się nie uciera a miksuje! Zaletą tej babki jest to, że wcale nie jest sucha.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 22cm x 9 cm.

Blaszkę prostokątną smarujemy margaryną i oprószamy lekko mąką pszenną.

Nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie:

Margarynę kroimy w małą kostkę. Przekładamy ją do rondelka i roztapiamy na bardzo małym ogniu. Roztopioną margarynę ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. W misce rozcieramy na jednolitą konsystencję żółtka z cukrem pudrem. Dodajemy do nich na przemian przestudzoną margarynę oraz przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy ze sobą. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. I za pomocą łyżki drewnianej łączymy białka i masę. Połowę masy wlewamy do blaszki. Do pozostałej części masy dodajemy gorzkie kakao i mieszamy. Na masę białą wlewamy masę czekoladową.

Surową babkę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją do przestygnięcia.


Do dekoracji:
  • jedno białko
  • szklanka cukru kryształu (nie pudru)
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 4 listki cytryny

Do miseczki dodajemy białko i lekko podbijamy. Dosypujemy do niego cukier. Przez chwile ucieramy ze sobą białko i cukier.

Na przestygniętą babkę wlewamy lukier. Posypujemy ją otartą skórką z cytryny i dekorujemy listkami cytryny.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon