Babka czekoladowa z winem - indyki

Babeczki indyki powstały na bazie czekoladowej babki z dodatkiem wina. Pyszna, czekoladowa, wilgotna baka ukrywa się pod czekoladowym lukrem i kolorowymi lentrynkami oraz czekoladowym marcepanem. Babeczki indyki niesamowicie pięknie beda się prezentować na Wielkanocnym Stole.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę czekoladową z winem:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem wtedy to dodajemy naturalne kakao i jeszcze chwile rozcieramy ze sobą składniki.


Dodatkowo:
  • 150 g marcepanu
  • kilka kryształków czarnego barwnika spożywczego
  • 500 g m&m's w czekoladzie (kolorowych)
  • kilka suszonych owoców Goji (24 sztuki)

Sześć sztuk czerwonych m&m'sów przecinamy na pół.

Marcepan barwimy czarnym barwnikiem spożywczym i rozdzielamy go na 12 równych części. Z każdej części formujemy spłaszczoną kulkę na której umieszczamy białe lentrynki robiąc w nich czarnymi odrobinkami marcepanu źrenice, pod oczami umieszczamy połówki czerwonych m&m'sów a pod nimi po dwa suszone owoce Goji - zdjęcia pomocnicze powyżej.


Wykonanie:

Tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i naturalnym kakao.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po żółtku a następnie wsypujemy przesiane mąki. Do dobrze roztartej masy wlewamy wino - ucieramy a następnie dodajemy startą czekoladę. Na sam koniec z powstałą masą delikatnie rozcieramy ubite na sztywno białka.

Do silikonowych foremek (lub formy na mufinki) przekładamy surowe ciasto.

Surowe babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Przestudzone babeczki wykładamy z piekarnika i zaczynamy zdobić ich wierzch obficie czekoladowym lukrem układając na nim tęczowe pióra- lentrynki - zdjęcia pomocnicze powyżej; a także uformowane z marcepanu pyszczki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon