Babka budyniowa ucierana

Warto wypróbować tą babkę w składzie , której znajdujemy sypki budyń. Kolor jak i smak a nawet konsystencja owej babki jest bardzo ciekawa i zapewne zaimponuje, a przede wszystkim zaskoczy niejednego smakosza.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Standardowy rozmiar blaszki do pieczenia babki.

Blaszkę do pieczenia babki należy dokładnie wysmarować tłuszczem (margaryna) i dokładnie oprószyć mąką pszenną / tortową.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3 sypkie budynie ( 3 x 35 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa z kwaśnej śmietany:
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 szklanka cukru pudru

Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy do niego kwaśną śmietanę. Składniki ucieramy tak długo pałka drewnianą aż zaczną się nam pojawiać pęcherzyki powietrza.


Dodatkowo:
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Do miski przesypujemy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie.

Margarynę przekładamy do makutry, dodajemy do niej cukier puder. Składniki ucieramy przez 20 minut, aż uzyskamy konsystencję kwaśnej śmietany (mikserem ucieramy 15 minut). Do utartego tłuszczu dodajemy po jednym całym jajku - ucieramy. Do utartej masy dodajemy stopniowo i na przemian suche składniki oraz mleko. Dokładnie wszystko ucieramy . Gotowe surowe ciasto przelewamy do blaszki.

Surową babkę pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut (używamy zwykłej funkcji do pieczenia).

Upieczona babkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Zimną babkę wyciągamy z blaszki polewamy lukrem śmietanowym i posypujemy orzechami. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon