Babeczki z soczewicą i papryką

Babeczki podane na słoną z niesamowicie smacznym i do tego zdrowym musem z soczewicy. Do tego kolorowa papryka i listek pietruszki. Idealne zestawienie na wieczorną przekąskę ze znajomymi czy też rodziną.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 1 łyżka glukozy

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.


Składniki na mus z soczewicy:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 3 łyżeczki sezamu
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na proszek
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki zmielonej ostrej papryki

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła - podsmażone odstawiamy do przestygnięcia.

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na 2- 3 godziny, aby się namoczyła. Namoczoną soczewicę solimy i gotujemy około 20 min. Gotujemy ją do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy. Do odsączonej soczewicy dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy, ziarna i blenderujemy dodając po trochu mączki z otrębów, do uzyskania zadowalającej konsystencji.

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • natka pietruszki

Papryki myjemy, wycinamy im gniazda i kroimy na paski.

Natkę myjemy i odsączamy od nadmiaru wody.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je musem z soczewicy, zdobimy kolorową papryką oraz natką pietruszki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon