Babeczki z rafaello

Kokosowych, obłędnych wypieków ciąg dalszy. Tym razem kokos staje się niezastąpionym składnikiem w delikatnych, puszystych babeczkach z aksamitną śmietaną, prażonym kokosem, różaną niespodzianką i oczywiście kuleczkami Raffaello.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kokosowe ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski przekładamy miękkie masło i cukier puder. Składniki ucieramy na puszystą masę. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka, suche składniki, likier kokosowy i miksujemy do połączenia się składników.

Surową masę rozkładamy na dwanaście foremek. Do każdej formy wlewamy 2/3 wysokości (foremki) masy.

Surowe babki pieczemy w średnio gorącym piekarniku - u mnie - 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut małe babeczki (do tzw. suchego patyczka, piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na krem z biała czekoladą:
  • 250 g białej czekolady, posiekanej
  • 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów

Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy rozpuszczoną, biała czekoladę i dokładnie łączymy składniki ze sobą (za pomocą miksera). Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką (u mnie końcówka nr 32).


Do ozdoby:
  • 800 g wiórek kokosowych
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki marmolady różanej
  • 12 sztuk kulek Raffaello

Do rondelka wkładamy tłuszcz i dodajemy do niego cukier. Składniki rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Do roztopionej margaryny i cukru dodajemy wiórki kokosowe. Składniki łączymy ze sobą a następnie lekko prażymy kokos ( na jasno brązowy kolor). Gotowy kokos ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (kokos nie może być zimny ani zbytnio gorący ).


Wykonanie:

W upieczonych, przestudzonych babeczkach, od góry drążymy dziurę którą wypełniamy dżemem różanym (i zasypujemy ja okruszkami). Na wierzch babeczek wyciskamy krem, który obsypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi a wierzch zdobimy Raffaello.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/01/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon