Babeczki z mięsem i kaszą jaglaną

Proponuję zdrową, pyszną i dobrze wyglądającą :) przekąskę która idealnie wkomponuje się na weekendowy plan.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka soli

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i solą. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na farsz mięsno - jaglany:
  • 400 g mięsa rosołowego gotowanego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso rosołowe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i na tarce o drobnych oczkach ścieramy ją.

Na patelnię wlewamy olej- rozgrzewamy - dodajemy curry i przesmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , posiekany ząbek czosnku i startą marchewkę – smażymy około 5 minut. Do przesmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso i przestudzoną kaszę jaglaną – mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy odrobinę rosołu.

Farsz studzimy.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko kurze
  • 2-3 łyżeczki zielonej czubricy

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i podbijamy.


Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy okręgi (20 sztuk) i w każdym z nich wycinamy otwory. Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Do foremek wyłożonych ciastem rozkładamy po równo farsz mięsno-jaglany, który przykrywamy warstwą ciasta (wcześniej wyciętym okręgiem z otworami). Za pomocą widelca zlepiamy boki babeczki i wierzchniej części ciasta. Wierzch babeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy zieloną czubricą.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach. Przestudzone wykładamy z foremek.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon