Babeczki z masą kasztanową i kajmakiem

Pyszne, kruche ciasto tym razem podajemy w formie babeczek, napełniamy je niesamowicie kuszącą i smaczną masą michałkową, do tego trochę polewy czekoladowej, mus z kajmaku i kremówki i trochę złotych perełek.....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę michałkową:

  • 150 g cukierków/ czekoladek "michałki"
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (1 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 200 ml mleka
  • 50 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)

Cukierki/ pomadki "michałki" ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało "michałku" najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 150 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniała.


Składniki na mus kajmakowo - śmietanowy:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 200 g masy kajmakowej

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy gotową masę kajmakową i jeszcze chwilę miksujemy by ładnie połączyły się nam składniki.

Powstały krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka

Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia. Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • złote kuleczki cukrowe

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki napełniamy po brzegi masą michałkową na którą wylewamy polewę czekoladową. Tak przygotowane babeczki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki i zdobimy je musem kajmakowym oraz złotymi perełkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/10/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon