Babeczki z kawiorem i przepiórczym jajem

Na Wielkanoc proponuję podać słone, kruche babeczki wypełnione po brzegi kawiorem z łososia, kiełkami rzodkiewki i przepiórczym jajem.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki glukozy

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.


Dodatkowo:
  • 75 g kawioru z łososia
  • 50 g kiełków z rzodkiewki
  • 20 sztuk ugotowanych na twardo jaj przepiórczych

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je po brzegi kawiorem, który przykrywamy kiełkami. Na wierzch układamy w każdej przekąsce ugotowane (obrane ze skórki) przepiórcze jajko.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon