Babeczki z grysikową masą i jeżynowym musem

Lato to nie tylko okres pięknej pogody, ciepłej wody i leniuchowania. To również okres pysznych warzyw i owoców. Dziś rolę główną odgrywają jeżyny - czernice.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.

Formę na muffiny wykładamy folią spożywczą (sreberkiem).


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę krupczatkę. Do suchych składników dodajemy żółtka, cukier, kwaśna śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.


Składniki na czekoladową masę grysikową:
  • 3 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 250 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka prawdziwego kakao

Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę, prawdziwe kakao i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.


Składniki na mus z jeżynami:
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 300 g jeżyn
  • 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne
  • 150 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Za pomocą blendera miażdżymy owoce.

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki.

Do miski wlewamy jogurt naturalny wraz z letnią galaretką i wsypujemy cukier oraz dodajemy zmiażdżone jeżyny. Przy użyciu miksera dokładnie łączymy składniki na gładką, jednolitą masę.

Gotową masę przelewamy do formy na muffinki uprzednio wyłożoną folią spożywczą. Formę z musem wkładamy do lodówki na 60 minut by zgęstniała.

Po upływie podanego czasu mus wykładamy z lodówki.


Do ozdoby:
  • 50 g czerwonych lentrynek

Wykonanie:

Pieczone, przestudzone, kruche babeczki, po brzegi wypełniamy masą grysikową. Na masę układamy mus jeżynowy. Tak przygotowane babeczki wkładamy na 60 minut do lodówki.

Tuż przed podaniem babeczki zdobimy czerwonymi lentrynkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/07/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon