Babeczki z borówkami i śmietanką

Ostatnio nic nie upichciłam z ciasta francuskiego, które oczywiście niesamowicie podkreśla smak owoców.. i tak powstały babeczki z jagodami leśnymi.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny należy dobrze natłuścić.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na farsz:
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 300 g jagód leśnych

Do rondla wsypujemy umyte i przebrane owoce leśne, dodajemy do nich cukier. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu smażymy je - farsz przesmażamy około 15-20 minut (tak długo aż dobrze zgęstnieje).Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 12 kostek białej czekolady
  • 30 g ryżowych kuleczek w białej czekoladzie

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 32. Worek cukierniczy ze śmietaną na czas wykonywania słodkości umieszczamy w lodówce.


Wykonanie

Formę na muffiny wykładamy ciastem francuskim (najlepiej jest wyciąć duże okręgi którymi wypełniamy formę)- zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe ciasto po brzegi napełniamy farszem jagodowym. Tak przygotowane słodkości pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je w formie aż całkowicie przestygną. Zimne babeczki wykładamy z formy, ich wierzch zdobimy obficie śmietaną kremówką, ryżowymi kuleczkami oraz kostkami białej czekolady.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon