Babeczki z borówkami i kwaśną śmietaną

W lesie, na targowiskach, w warzywniakach a nawet w dużych sklepach możemy już znaleźć leśne borówki. Mi tym razem posłużyły do wypieku babeczek, mniam....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 16 babeczek.

Foremki o górnej średnicy 8 cm.


Składniki :
  • 420 g suchego ciasta- biszkoptów, kruche ciasto, herbatników itp.
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 200 g migdałów bez skórki

Składniki na mus owocowy:
  • 500 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 opakowani np. wiśniowej galaretki
  • 150 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę.

Do miski przekładamy kwaśną śmietanę i zalewamy go gorącą, rozpuszczona galaretką. Energicznie mieszamy by składniki dokładnie się połączyły. Powstały mus wkładamy do lodówki by stężał.

Stężały mus przekłądamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 150 g borówek leśnych
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki owoce leśne
  • 100 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i łączymy ją z borówkami leśnymi.

Dwie małe formy na mini muffinki o średnicy 3 cm i wysokości 2 cm wykładamy folią aluminiowa. Formę zalewamy galaretką z owocami i wstawiamy do lodówki by stężała.


Wykonanie:

Migdały grubo siekamy.

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy roztopioną białą czekoladę, kandyzowane bakalie i posiekane orzechy. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe foremki, po same jej brzegi.

Foremki z ciastem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.

Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki i wkładamy je do papilotek. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy rozetki, tak by tworzyły one płatki kwiatów, a w środku każdej babeczki układamy borówki w galaretce.

Tak przygotowane babeczki wkładamy na 2 godziny do lodówki po czym podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/06/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon