Babeczki z agrestem i bezą

Poniżej podaje przepis na szybki, tani, bardzo smaczny deser z sezonowych owoców- agrestu. Oczywiście agrest możemy zastąpić porzeczkami, wiśniami, jagodami czy też śliwkami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 5-6 minut - lekko je podpiekamy (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).


Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku agrestowym
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 300 g czerwonego agrestu

Do rondla wsypujemy umyty i przebrany agrest, dodajemy do niego cukier i sypką galaretkę. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu smażymy je - farsz przesmażamy około 12-15 minut. Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Składniki na bezę:
  • 2 surowe białka (z jajek wielkości L)
  • 100 g cukru kryształu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier- składniki łączymy na błyszczącą pianę. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę aż składniki się dobrze połączą.


Wykonanie:

Podpieczone babeczki wykładamy farszem agrestowym (po same jej brzegi a nawet i bardziej). Na farsz nakładamy sporą ilość bezy (nakładamy ją łyżką).

Tak przygotowane babeczki zapiekamy ponownie w 160 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon