Babeczki podwójnie czekoladowe

Ten tydzień przed sylwestrem będzie mocno czekoladowy. Moja propozycja na dzisiaj to ucierane, mocno czekoladowe muffinki pokryte niesamowicie pyszny krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i naturalnego kakao. A wszystko to uwieńczone płatkami czekoladowymi i marcepanowymi kwiatuszkami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g naturalnego kakao
  • 100 g czekolady o zawartości kakao 70 %
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 160 g cukru kryształu
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę wraz z naturalnym kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Do osobnej miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier kryształ i ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy roztopione masło, mleko oraz sypkie składniki i łączymy. Ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.

Za pomocą worka cukierniczego lub łyżki wypełniamy foremki przygotowaną masą. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Surowe muffinki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone muffiny wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestudzenia.


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo przesiane, naturalne kakao i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego -ja nie zakładałam końcówki. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 80 g płatków czekoladowych
  • 12 sztuk czerwonych kwiatów marcepanowych

Wykonanie:

Upieczone, ostudzone muffiny wykładamy z formy. Za pomocą końcówki do szprycowania wypełniamy wierzch babeczek kremem czekoladowym, który posypujemy płatkami czekoladowymi i zdobimy marcepanowym kwiatem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon