Babeczki pieski

Tym razem po podpowiedzi ze strony syna przygotowałam babeczki czekoladowo-śmietankowe i ozdobiłam je kremówką z dodatkiem serka mascarpone tak by tworzyła ona pyszczki piesków. Synowi się bardzo spodobały i sądzę że i jego kolegom też.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę czekoladowo-śmietankową:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml + 2 łyżki mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich mleko oraz olej i przez chwilę miksujemy- do uzyskania jednolitej konsystencji. A następnie dodajemy przesiane suche składniki i przez chwilę wszystko miksujemy. Ciasto rozdzielamy po równo do dwóch miseczek i do jednej dodajemy 2 łyżki mleka oraz naturalne kakao i łączymy składniki do uzyskania czekoladowej masy.

Do silikonowych foremek (lub formy na mufinki) przekładamy surowe ciasto.

Surowe babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na masę śmietanowo-serową:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Powstały krem dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i łączymy składniki. Powstałe masy przekładamy do dwóch osobnych worków cukierniczych zakończonych końcówką w kształcie skręconej gwiazdki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.


Do ozdoby:
  • 250 g masy marcepanowej
  • 24 sztuki dropsów czekoladowych w białej skorupce
  • 24 sztuki groszków czekoladowych
  • 12 sztuk rodzynek w czekoladzie
  • kilka kryształków czarnego barwnika spożywczego
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Masę marcepanową dzielimy w proporcjach 1/3, 1/3, 1/3 . Dwie części marcepanu barwimy na czerwono i czarno. Z czerwonego marcepana formujemy 12 języków, z czarnego formujemy 24 sztuki uszu.

Z białego marcepanu formujemy uszy.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z formy i ich wierzch zdobimy białą (6 sztuk) i czarną (6 sztuk) masą śmietanowo-serową w ten sposób, że na babeczkę wyciskamy małe kleksy, jeden koło drugiego.Dalej używając rękawa z tą samą końcówką uformować koło lub owal - zdjęcia pomocnicze powyżej. Z białych dropsów i czekoladowych dropsów robimy oczy a z rodzynków w czekoladzie nosy. Uszy i język układamy na babeczkach, wciskając je delikatnie w masę.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 03/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon