Babeczki marchewkowe z kremem

Miękkie, puszyste, delikatne w d dodatku proste w wykonaniu babeczki marchewkowe z dodatkiem śmietany kremówki i marcepanowych mini marcheweczek - taka propozycja na zbliżający się weekend. Babeczki które smakują wyśmienicie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto marchewkowe:
  • 4 sztuki średniej wielkości marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 3 jajka (wielkość M)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 32.


Dodatkowo:
  • 150 g masy marcepanowej
  • zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy

Masę marcepanową dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3. Większa część masy barwimy pomarańczowym barwnikiem spożywczym a pozostałą część zielonym. Pomarańczowy marcepan dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy stożek, w którym za pomocą noża robimy lekkie nacięcia.

Zielony marcepan również dzielimy na 12 równych części a następnie z każdej części formujemy wałeczek który rozszczepiamy na 5-6 nitek końce których spłaszczamy (formujemy natki marchewek ).

Zielone natki przyczepiamy do marchewek.


Wykonanie:

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika przesiewamy do miski.

Do osobnej miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do powstałej masy jajecznej wlewamy olej- ucieramy a następnie stopniowo suche składniki a na sam koniec dodajemy utartą marchewkę.

Surowe ciasto rozkładamy do 12 foremek na muffiny i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Upieczone, przestudzone muffiny wykładamy z foremek i zdobimy ich wierzch kremem śmietanowym, a czubek kremu marcepanową marchewką.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon