Babeczki "kubeczki orzechowe"

Sezon jesienny w pełni, a co za tym idzie wysyp orzechów wszelakiej maści. Przyznam że koło orzechów włoskich nie przejdę obojętnie, nie pogardzę nimi a wręcz przeciwnie.... - no to proponuje proste ale pyszne kruche ciasto połączyć z masą orzechową którą zapiekamy w piekarniku - po prostu coś pysznego i zarazem szybkiego :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 24 sztuk.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.

Formę na muffiny należy dobrze natłuścić.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na masę orzechową-zapiekaną:
  • 2 szklanki orzechów lwłoskich
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko (wielkość L)
  • 50 g miękkiego masła

Orzechy siekamy na niewielkie kawałki.

Do miski wbijamy jajko dodajemy do niego cukier i chwilę ucieramy (2-3 minuty). Następnie przekładamy miękkie masło i również przez chwilę miksujemy. Do powstałej masy przesypujemy posiekane orzechy i za pomocą łyżki łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 24 sztuki orzechów włoskich

Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Z płatu ciasta wycinamy okręgi którymi wypełniamy formę na muffiny - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie farszem orzechowym napełniamy babeczki. Dodatkowo umieszczamy w każdym kubeczku, na masie po orzechu włoskim - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon