Babeczki kajmakowe

Zalega mi dużo masy kajmakowej i temu postanowiła ją wykorzystać do lekkiego deseru. I tak powstały babeczki bezpieczenia z dodatkiem kakao i czekolady kawowej. Mmmmniam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Formę na muffiny wykładamy sreberkiem.


Składniki na spód:
  • 350 g jasnego biszkoptu
  • 150 g gotowej masy kajmakowej

Biszkopty rozdrabniamy na pył i dodajemy do niego masę kajmakową. Składniki mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formujemy placek o grubości 1 cm i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 8 cm wycinamy okręgi.


Składniki na masę śmietanowo - kajmakową:
  • 200 ml śmietany kremówki 36 % do ciast i deserów
  • 250 g kremowego, białego sera z wiaderka
  • 250 g gotowej masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
  • 1-2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 tabliczki czekolady kawowej

Czekoladę łamiemy na kawałeczki.


Wykonanie:

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywcza i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia (żelatyna ma być płynna).

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Następnie do śmietany przekładamy biały ser z wiaderka naprzemian z masą kajmakową. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do gotowej masy dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy składniku.

Gotową masę rozlewamy do wcześniej przygotowanej foremki na muffiny - zdjęci pomocnicze powyżej.

Formę wkładamy do lodówki na 3 godziny by masa nam dobrze stężała.

Po upływie 30 minut od włożenia formy do lodówki wykładamy ją i na wierzch wykładamy.

Gdy babeczki dobrze stężeją wykładamy je z formy, odwijamy z foli aluminiowej i ich wierzch oprószamy naturalnym kakao i dekorujemy kosteczką czekolady z kawą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon