Babeczki gniazda

Nadmiar białek to nie problem zawsze można z nich upiec pysznego białkowca. U mnie dziś białkowiec kokosowy w formie babeczek. Aby nie zawiało nudą i oczywiście żeby znalazł się akcent Świąt przystroiłam je w zieloną kremówkę, gniazda z paluszków w czekoladzie i oczywiście kolorowe jajeczka.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na białkowiec kokosowy:
  • 3/4 szklanki surowych białek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 80 ml mleka
  • 120 g roztopionej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto rozkładamy do foremek i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na krem smietanowy:
  • 0,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder oraz zielony barwnik spożywczy i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 69.


Dodatkowo:
  • 100 g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze (czerwony, fioletowy, pomarańczowy)
  • kilka suszonych owoców Goji
  • 70 g paluszków delikatesowych
  • 100 g ciemnej czekolady
  • jajka czekoladowe w kolorowych skorupkach

Każdego paluszka łamiemy na 4 nierówne części.

Roztapiamy gorzka czekoladę - gorzką czekoladę łamiemy/siekamy w drobne kawałki. Połamaną czekoladę przekładamy do miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie (w kąpieli wodnej), ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady. Gdy nasza czekolad się już rozpuści zamaczamy w niej połamane paluszki (po jednym) i układamy na papierze do pieczenia by czekolada na nich lekko zastygła, ale nie stwardniała. Następnie układamy z nich gniazda dla naszych jajek czekoladowych.

Masę marcepanową dzielimy na 3 części. Każdą część barwimy innym barwnikiem spożywczym a następnie wałkujemy (każdą część z osobna) między dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Z płatu marcepanu, za pomocą foremki wycinamy kwiaty w środek których wkładamy po owocu Goji.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek i ich wierzch zdobimy zielona śmietaną kremówką. Na babeczkach układamy gniazda z paluszków oraz czekoladowe jajeczka w kolorowych skorupkach. Dodatkowo każdą babeczkę zdobimy marcepanowymi kwiatuszkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon