Babeczki czekoladowe kwiaty

Siostra podesłała mi zdjęcie babeczek w kształcie kwiatów i postanowiłam spróbować upiec babeczki w takim kształcie. U mnie kielichy kwiatów zostały wykonane z kruchego ciasta czekoladowego a nadzienie to masa z mleka w proszku i oczywiście nie zabrakło kolorowych m&m -ów.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Mini blaszki do babeczek dokładnie należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, naturalne kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm i za pomocą foremki w kształcie kwiatka wycinamy ciastka. Czekoladowymi kwiatami wykładamy mini foremki na babeczki i lekko dociskamy je do boków foremek - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na nadzienie:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Po rozpuszczeniu się cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy.

Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.


Dodatkowo:
  • 40 sztuk kolorowych m&m z orzechami.

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z formy. Każdą babeczkę nadziewamy masą z mleka w proszku i zdobimy m&m-sem.

Tak przygotowane babeczki wkładamy na 2 godziny do lodówki by masa z mleka w proszku się dobrze schłodziła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/04/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon