Choinki piernikowe z musem

Tym razem proponuje przygotować a następnie podać ciasto piernikowe w formie babeczek / muf-finek . Babeczki piernikowe zdobimy keksami zielonego musu, dzięki temu uzyskujemy efekt gałązek choinki, które przyozdabiamy morelową gwiazdka i kolorową posypką.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 babeczek / muf-finek.

Formę do muffinek należy dobrze natłuścić oliwą lub olejem a następnie wyłożyć papilotkami.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka (wielkość M/L)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki posiekanych , bez skórki migdałów
  • 1/2 szklanki posiekanych , bez pestek suszonych daktyli

Do miski przesiewamy mąkę.

Do rondelka wkładamy masło, miód i mleko. Rondelek umieszczamy na małym palniku i na małym ogniu doprowadzamy od rozpuszczenia się składników. W ciepłym płynie rozpuszczamy gorzkie kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną ( uwaga po dodaniu sody płyn zacznie się nam pienić i zwiększać swą objętość). Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy.

Składniki z rondelka wlewamy do mąki , dodajemy bakalie i wszystko starannie oraz dokładnie mieszamy.

Surowym ciastem wypełniamy formę na muffinki ( po brzegi).

Babeczki pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 25 minut - do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra - dół).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na mus śmietanowo - serowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30 % lub 36%
  • 1 opakowanie zielonej, sypkiej galaretki
  • 1/2 szklanka wrzącej wody

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Galaretkę odstawiamy do ostudzenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone - dokładnie łączymy / miksujemy składniki. Gdy uzyskamy jednolitą, gładka masę wlewamy zimną galaretkę i ponownie miksujemy ( mieszamy). Zielony mus wkładamy do lodówki by lekko stężał ale należy zwrócić uwagę by całkowicie nam nie zastygł.


Dodatkowo:
  • 12 sztuk suszonej moreli
  • kolorowe perełki

Za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy w morelach gwiazdy.


Wykonanie:

Zielony mus przekładamy do worka cukierniczego , zakończonego szeroka gwiazdką.

Zimne , upieczone babeczki piernikowe wykładamy z formy , lekko odciągamy z nich papilotki. Z każdej babeczki odcinamy czubek - zdjęcie powyżej.

Dekorujemy babeczki: Na każdej babeczce wyciskamy niewielką ilość masy, a następnie w okół niej wyciskamy zielone rozetki. Rozetki wyciskamy tak by tworzyły nam stożek - zdjęcie powyżej.

Na czubku umieszczamy morelową gwiazdkę oraz gałązki naszej choinki dekorujemy bombkami- kolorowymi perełkami.

Babeczki ozdobione musem przechowujemy w lodówce.

Pamiętajmy , że najlepsze babeczki piernikowe będą miękkie jeśli dobę po leżakują w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/12/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon