Babeczki baranki

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez baranka czy to cukrowego, lukrowego, z babki piaskowej czy też z dodatkiem bitej śmietany. Życzę wszystkim czytelnikom ciasteczkowego potwora Smacznego Jajka, Rodzinnego, wspaniałego śniadania i oczywiście ciepłego ale bardzo mokrego Śmigusa Dyngusa.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę ucieraną:
  • 500 g mąki pszennej/tortowej typ 450
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 500 g cukru pudru
  • 4 jajka wielkości L
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki gorzkiego kakao

Składniki na nadzienie kokosowo-serowe:
  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Ser biały dwukrotnie mielimy a następnie ucieramy go w makutrze z wiórkami kokosowymi.Do utartego sera dodajemy wiórki i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie z powstałej masy formujemy 12 sztuk jednakowych kulek.


Składniki na krem śmietanowy:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego -ja nie zakładałam końcówki. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 12 sztuk małych jajek czekoladowych
  • 24 sztuki orzechów nerkowca
  • biały pisak cukrowy
  • czekoladowe perełki cukrowe

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do rondla wlewamy mleko i wstawiamy go na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i za pomocą rogalki łączymy składniki. Powstały płyn ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostudzenia.

Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier puder i dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy kakao na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Na sama koniec dodajemy bułkę tartą. dokładnie wyrabiamy mikserem lub łyżką.

Surową masę rozkładamy na dwanaście foremek. Do każdej formy wlewamy 2/3 wysokości (foremki) masy a w ich środek wciskamy po kulce serowo - kokosowej (tak by były one zakryte masą czekoladową).

Surowe babki pieczemy w średnio gorącym piekarniku - u mnie- 130 stopniach Celsjusza przez 35 minut małe babeczki (do tzw. suchego patyczka, piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Całkiem zimne czekoladowe baby wykładamy z formy, dekorujemy je śmietaną kremówką - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie na kremówce umieszczamy czekoladowe jajka, które zdobimy pisakiem cukrowym oraz czekoladowymi perełkami (rysujemy na jajkach czekoladowych oczy baranów). A na sam koniec dokładamy orzechy nerkowca które będą tworzyć uszy naszych babeczkowych baranów.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon