Babeczi mikołaje

Już nadchodzą mikołajki więc w moich słodkościach nie mogło po prostu zabraknąć mikołaja :)..

Ocena: Rate Rate Rate Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę ucieraną:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej ( typ 650)
  • 150 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 całe jajka ( rozmiar L)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie sypkiego kisielu o smaku wiśniowym/ truskawkowych/ owoce leśne

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kisielem.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę.

Do żółtek dodajemy cukier puder i składniki ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.

Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu przelewamy utarte żółtka z cukrem - ucieramy. Następnie dosypujemy po trochę przesianej mąki z proszkiem i kisielem , dolewamy mleka a na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Wszystko dokładnie ucieramy. Na sam koniec dodajemy na sztywno ubitą pianę i łączymy składniki.

Surową masę na babkę przekładamy do formy na muffinki - po 2 -2,5 łyżki masy na jedna muffinę.

Babki pieczemy w 120-130 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na jasno złoty kolor, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra - dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia.


Składniki na czerwoną kremówkę:
  • 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30 % lub 36%
  • 1 opakowanie sypkiej czerwonej galaretki ( truskawkowej / wiśniowej)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki przelewamy lekko stężała galaretkę i dokładnie łączymy składniki. Gotową czerwona kremówkę odstawiamy do lodówki ale kontrolujemy ja co jakiś czas by nam całkowicie nie stężała. Gry zauważymy , że kremówka zaczyna być średnio zwarta przekładamy ją do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na masę z serka mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski przekładamy serek mascarpone i dodajemy do niego cukier puder. Dokładnie miksujemy składniki. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie bardzo wąskiej gwiazdki.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • 5-6 sztuk kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier, barwnik i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 24 sztuki czekoladowych kulek ryżowych
  • biały i czerwony pisak lukrowy / cukrowy
  • 100 g czekoladowej masy cukrowej ( przepis na masę cukrową )

Z masy cukrowej robimy paski dla mikołajów: Czekoladową masę cukrową umieszczamy między dwa płaty papieru do pieczenia i wałkujemy ją na grubość 3 mm. Z powstałego płatu wycinamy 12 kwadratów/ prostokątów o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na środku każdego kwadratu robimy niewielkie nacięcia - mniejszy kwadrat. Pozostała masę ponownie zarabiamy i wałkujemy na grubość 2 mm. Z masy wycinamy paski o szerokości 2 -3 mm.


Wykonanie:

Zimne upieczone babki wykładamy z formy i ich boki obtaczamy w czerwonym lukrze. Babeczki pozostawiamy by lukier lekko zastygł a następnie naklejamy na niego paski - zdjęcie powyżej. Następnie na czubku każdej babeczki wyciskamy czerwona kremówkę - na kształt spirali. Za pomocą serka mascarpone zdobimy czapki - wyciskamy małe krople serka w oków czerwonej spirali ( tworzymy futerko czapki) a na jej czubku biały keks - pompon.

Z pozostałej części serka mascarpone tworzymy brodę mikołajom. Na środku babeczek wyciskamy krople białego lukru i przyklejamy czekoladowe kulki ryżowe - i już mamy oczy; a na środku wąsów rysujemy czerwony nos - za pomocą czerwonego pisaka cukrowego / lukrowego.

Babeczki wkładamy na 60 minut do lodówki by masy dobrze zastygły. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/12/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon